EMDR 1.0 of 2.0?

Na vele onderzoeken heeft de EMDR wereld EMDR 2.0 ontdekt en als nog effectiever ondervonden? NIEUW? Niets van dit alles, de behandelaren op de website Samenwerkende therapeuten gebruiken deze methodiek al sinds 2003 en hebben deze inmiddels tot een zeer efficiënte behandelmethode toegepast. Laat ik eens met een vraag beginnen, ‘is EMDR nou zo groots en ingewikkeld? Wat doen we nou eigenlijk? Juist ja, het brein (lees – werkgeheugen) belasten, de cliënt in verwarring brengen. De mens heeft zich in de evolutie ontwikkeld in een wezen dat voor ‘controle’ wil hebben, ‘op alles en iedereen’. Ook op nare ervaringen en zeker ook op de behandelaar.

VREEMD!
EMDR ‘moest’ altijd een beeld hebben. En dat vonden wij, vanaf 2002 een team van zeer gedreven therapeuten en psychologen, vreemd. Niet iedereen heeft een herinnering van een beeld. Men kan een beeld hebben maar ook nog een herinnering van een geur, of een geluid, of een tast etc. Het brein blijkt deze te hebben onthouden vanuit een ervaring die men ooit heeft gehad. Tuurlijk, het is eenvoudig als je een auto ongeluk hebt gehad en precies weet hoe deze is gegaan en er beelden bij hebt. Maar wat als het al twintig, veertig, zestig jaar geleden is gebeurd? Weet je het dan nog?

EMDR 2.0 nieuw?
Neen, absoluut niet! Wij gebruiken sinds 2008 al vele interventies om het geheugen (lees – werkgeheugen) te belasten. Wij gebruiken hiervoor visuele stimulatie, auditieve stimulatie, kinesthetische stimulatie, proces stimulatie, cognitieve stimulatie en nog veel meer, en door elkaar. Alles en alleen om het control mechanisme van het brein te doorbreken met als doel, rust, vrijheid, verwerking.
En ja, dit gaat veel sneller en werkt door. Een behandelaar die 10, 20, 100 en meer sessies met EMDR doen moet zichzelf toch echt even achter de oren krabben. In de eerste en zeker de tweede sessie vind verbetering plaats. Zo niet, dan zal de behandelaar moeten kijken of de aanvang (hulpvraag) wel klopt en het juiste target wordt behandeld. EN is het target wel een target. Maar dit wordt uiteraard heel goed in de EMDR training e supervisie programma getraind.

Helaas!
Helaas worden therapeuten die vermeld staan op de Samenwerkende EMDR therapeuten site vaak in diskrediet gebracht. Zeer onterecht! Allen zijn zeer goed opgeleid, voldoen aan alle minimale eisen, zijn lid van een beroepsorganisatie en vallen onder de Wkkgz wat gelijk gesteld is aan de voorwaarden van o.a. BIG geregistreerde behandelaren.

Kritische noot!
Het mag, het moet maar eens gezegd worden, in onze EMDR opleidingen zijn aanhangers van de reguliere opleiding aanwezig geweest. Deze waren altijd verbaasd van het niveau en de meerwaarde betreffende het aanbrengen van de verwarrende stimulatie en de effectiviteit daarvan. Deze methodieken zijn daarna onderhevig geweest aan onderzoek en de resultaten worden aangeschreven aan hen zelf! Jammer, en zeker onnodig daar we allemaal het zelfde nastreven, goede, snelle en effectieve behandelingen aanbieden aan cliënten en patiënten. Dat maakt dat ik al vele jaren pleit voor ‘samenwerking’, wachtlijsten vermindering en vooral ‘zorgkosten’ daling.  Ja, trainingen van één of twee daagse scholingen, aftreksels van EMDR-achtige interventies keuren wij ook ten stelligste af. De samenwerkende EMDR behandelaren zijn zeer goed getraind in enkelvoudige problematiek en zullen waar nodig ‘klinische diagnostiek’ overlaten aan de daarvoor bedoelde organisaties. “Schoenmaker houdt je bij je leest’.  (geld voor iedereen)

 

René

Sinds 2002 EMDR master Therapist - EMDR hoofdtrainer bij BivT - geeft lezingen - masterclasses - incompany trainingen - EMDR opleidingen

Reacties zijn gesloten.