Wanneer EMDR?

EMDR is een methodiek waar de therapeut gebruik van maakt naast hun eigen specialisatie. Als je klachten minimaal langer bestaan dan vierweken kan het inzetten van therapie waardevol zijn. EMDR kan ingezet worden om mogelijk niet verwerkte ervaringen en gevoelens alsnog te behandelen. Meestal heeft ons eigen overlevingsmechanisme de verwerking geblokkeerd. De redenen hiervan zijn dieper liggende psychologische reacties. EMDR kan op een veilige en gedoseerde manier deze blokkades doen opheffen waardoor de verwerking mogelijk kan plaatsvinden.

Een kleine greep uit de klachten die met EMDR al succesvol zijn behandeld.

▪ Nare ervaringen uit het verleden
▪ Traumatische ervaringen
▪ Ongedefinieerde angstklachten
▪ Ongedefinieerde gevoelens
▪ Nachtmerries
▪ Oorlog, geweld, overval ervaringen
▪ Angst gerelateerde gevoelens
▪ Zelfbeeld klachten
▪ Zelfvertrouwen klachten
▪ Paniekaanvallen
▪ Allerlei angsten en fobieën
▪ Depressieve klachten
▪ Pijnklachten

Belangrijk in de therapie is om samen te onderzoeken waar de klachten ontstaan zijn of wat de gebeurtenis of gevoelens in het heden met je doen. Samen met de behandelaar wordt gezocht naar de mogelijke oorzaak. Als er geen duidelijke oorzaak is maar wel de klachten, dan kan EMDR eveneens succesvol toegepast worden en wordt er samen met de therapeut een behandelplan opgesteld. Deze kan bestaan uit enkel EMDR maar zeker ook uit een combinatie van methodieken die als doel hebben de hulpvraag in zijn volledigheid te behandelen.

Door de klacht vanuit meerdere mogelijkheden te benaderen is de kans op het verminderen van de klachten groot. Lees ook Hoe werkt EMDR.

Reacties zijn gesloten.