DE THERAPEUT

Je kunt voor EMDR terecht bij gespecialiseerde EMDR-therapeuten die binnen de complementaire zorgverlening werken. Zij vormen de “Samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland” en werken in praktijken verspreid over Nederland en België. De aangesloten therapeuten hebben minimaal een drie- of vierjarige HBO-opleiding gevolgd, met daarnaast een aanvullende EMDR specialisatie en zijn gekwalificeerd als EMDR-practitioner.

Ervaring

De EMDR-therapeuten hebben minimaal 2 jaar praktijkervaring in EMDR behandelingen, volgen jaarlijks verplichte praktijkdagen en staan regelmatig onder supervisie. Alle EMDR-therapeuten zijn lid van een beroepsvereniging die bij- en nascholing voor haar leden verplicht. De aangesloten leden zijn aan klacht- en tuchtrecht onderworpen en werken met een behandelovereenkomst.

EMDR supervisie

Na de opleidingsdagen volgt de therapeut een supervisieprogramma, waarin 4 verplichte sessies binnen 6 maanden aangeleverd moeten worden. Mocht dit niet haalbaar zijn dan zal de therapeut een verplichte EMDR praktijk-professionaliseringsdag moeten volgen alvorens verder te mogen met het supervisieprogramma. Er zal niet eerder een certificaat van bekwaamheid worden verstrekt alvorens de therapeut het supervisieprogramma heeft afgerond.

EMDR master practitioner

Dit zijn hulpverleners die de EMDR-opleiding en de daarbij vereiste examens met succes hebben afgesloten maar nog onder supervisie vallen van een gekwalificeerde EMDR-therapeut. Na 2 jaar voldoende praktijkervaring kunnen zij na het behalen van de gestelde praktijkeisen gekwalificeerd worden tot EMDR-therapeut.

Kosten en vergoeding

De kosten van een consult verschillen per praktijk. Je kunt deze informatie opvragen bij de therapeuten in uw regio. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de kosten van het behandelprogramma geheel of gedeeltelijk. Je kunt het beste je verzekering vragen welke regeling voor jou geldt.

Meer informatie en afspraken

Wanneer je vragen hebt of meer informatie wilt over het EMDR-programma, dan kun je je vraag mailen naar “De Samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland”. Wij kunnen je dan ook vertellen welke EMDR-therapeut in jouw omgeving praktijk houdt.

Je kunt natuurlijk ook via deze website een therapeut zoeken. Aan de rechterzijde van deze pagina kun je je regio selecteren en daar vind je een overzicht van alle EMDR-therapeuten in die regio die zijn aangesloten bij “De Samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland”. Voor het maken van een afspraak kun je rechtstreeks met de therapeut in jouw regio contact opnemen. Hij/zij zal ook graag jouw vragen beantwoorden.

EMDR master practitioner (Mp)

emdrbreinGecertificeerde EMDR master Practitioners hebben na een intensieve theoretische en praktijkgerichte opleiding ook het supervisieprogramma met goed gevolg afgerond. De gecertificeerde is altijd een gediplomeerde hulpverlener uit de complementaire zorgverlening en is lid van een beroepsvereniging. Tevens hebben alle Mp’s voorkennis aangetoond betreffende de kennis DSM-IV en psychopathologie.

Na het behalen van het EMDR master Practitioner certificaat heeft men voldoende ervaring om zowel enkelvoudige als complexe angsten en trauma’s te behandelen. De EMDR master Practitioner is verplicht jaarlijks bijscholing te volgen.

Na het behalen van het certificaat zal een jaarprogramma gevolgd worden waar de behandelaar de professionalisering doorvoert en verslaglegging moet doen. Na dit jaarprogramma ontvangt de EMDR behandelaar het welverdiende EMDR therapeut certificaat en blijft de verplichting houden om bijscholingen per jaar te volgen.

Comments are closed